Polypedates Otilophus - Borneo Eared tree frog

Polypedates Otilophus - Borneo Eared tree frog

Perustiedot: 

Latinalainen nimi: Polypedates Otilophus

Alkuperä: Aasia (Indonesia - Borneo)

Biotooppi: trooppinen metsä (alavan sademetsien reunat, toissijainen kasvillisuus, puutarhat)

 

Polypedates Otilophus on keskikokoinen tai suuri puusammakko, väriltään puunkuorta tai kuivia lehtiä muistuttava. Heillä on epätavallisen pitkät varpaat etu- ja takajaloissa, jotka päättyvät erottuviin pehmusteisiin. Naaraat ovat järeämpiä ja suurempia, niiden pituus on yli 10 cm. Koiraat ovat ohuempia ja pienempiä, ja niiden pituus voi olla jopa 8 cm. Tämä sammakkolaji osoittaa aktiivisuutta koko päivän, ja huippu on illalla pian valojen sammuttua.

 

Kasvuolosuhteet:

Tämä laji kuuluu vähemmän vaativiin, äärimmäisyyksiä sietäviin. Terraarion lämpötilan tulee olla 22 – 28 ˚C, mutta se kestää hetkellisesti yli 30 ˚C lämpötiloja. Terraario tulee tietysti sijoittaa niin, että se ei joudu alttiiksi suoralle auringonvalolle päivän aikana eikä se ylikuumene säännöllisesti. Ilmankosteus on hyvä pitää välillä 60-80 %, kun ilmankosteus on noin 80-90 %, hyvä ilmanvaihto on tarpeen. Terraariota ei tarvitse kastella, jos varmistamme kosteuden pohjamateriaalilla tai vesialueella. Järjestämme sammakoille vettä sijoittamalla sopivan kulhon tai lammen, jossa huolehdimme säännöllisesti puhtaan veden ylläpidosta. Tämä laji on hyvä uimari, eikä heitä haittaa  syvyys, jos sammakoiden ylös pääsy on turvattu  (risuja, kiviä jne.). Alustana kannattaa käyttää jokisoraa tai kiviä. Kannattaa välttää turvetta tai muuta irtonaista pohjamateriaalia, jotka voivat tarttua sammakoihin. Valaistukseen voidaan käyttää mitä tahansa LED-lamppuja tai -nauhoja, joilla on päiväspektri. Tämän tyyppinen sammakko ei vaadi UV-säteilyä. Terraarioon voidaan sijoittaa heikko UVB-lähde trooppisille eläimille, mutta se ei ole välttämätöntä. Koska kyseessä on suurempi sammakkolaji, on suositeltavaa valita vahvempia kasveja, kuten Kultaköynnös tai Monstera. Sammakot lepäävät mielellään päivällä terraarion ylemmillä tasoilla vaakasuorassa asennossa olevilla oksilla tai bambukepeillä. 2-3 aikuiselle tämän lajin sammakolle suosittelen terraariota jonka pohja on 40x40 cm ja korkeus vähintään 80 cm. 

Ruokinta:

Yleisin ruoka on aikuiset sirkat sekä lokustit, torakat tai kastemadot ja toukat. Itse pölytän kaikki ruokahyönteiset D3-vitamiinia sisältävällä vitamiinivalmisteella (esim. Repashy superfoods - Supervite). 

Lisääntyminen:

Tämä on trooppinen sammakko, joka reagoi sadekauteen, jota simuloimme lisäämällä kosteutta kaste- tai sadekammion avulla. Urokset vastaavat tähän iltaisella kurnutuksella, joka voi olla melko kovaa. Naaraat alkavat viipyä vesisäiliön lähellä. Pariutuminen voi kestää useita päiviä ja kun naaras on valmis munimaan, se asettaa vaahtopesän jonnekin vedenpinnan yläpuolelle. Yleensä ne kiinnittävät pesän lehtikimppuun tai lasin nurkkaan. Sitten kutu kehittyy 9-10 päivää. Tämän ajan kuluttua joko koko kotelo putoaa veteen ja nuijapäät uivat ulos tai tapahtuu repeämä ja nuijapäät putoavat yksitellen veteen.Nuijapäiden hyvän kehityksen varmistamiseksi pidämme veden lämpötilan noin 25 ˚C:ssa ja ruokimme nuijapäitä akvaario(peto)kalojen ravinnolla. Nuijapään kehitys muodonmuutokseen on suhteellisen pitkä, ensimmäiset sammakot nousevat maalle yleensä n. 3 kk kuluttua, viimeinen jopa vuoden kuluttua. 

Nuoret sammakot ruokitaan sopivan kokoisilla sirkoilla. Yhteenvetona voin  todeta, että nämä sammakot ovat erittäin vaatimaton laji, joka sopii myös aloittelevalle kasvattajalle. Olen varma että tämä laji löytää paikkansa harrastajien ja kasvattajien keskuudessa.